Για 7η ημέρα η φωτιά στον Έβρο – Μετρά τις πληγές της η Πάρνηθα, συνεχίζεται η μάχη στη Βοιωτία

Κάπως βελτιωμένη δείχνει την Παρασκευή η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα, με την φωτιά στην Πάρνηθα να έχει μειώσει την έντασή της και την προσοχή των δυνάμεων πυρόσβεσης, εθελοντών και κατοίκων να εστιάζεται στην αντιμετώπιση αναζωπυρώσεων. Το βάρος δίνεται κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά του Εθνικού Δρυμού και κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν 260 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 77 οχήματα, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Στον Έβρο που καίγεται για έβδομη ημέρα στην χειρότερη σύγχρονη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη υπάρχουν ακόμη μέτωπα σε εξέλιξη που γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν. Συνεχίζουν να καίγονται περιοχές κοντά στη Δαδιά και στην προστατευόμενη περιοχή Natura2000, με αναζωπυρώσεις και μέτωπα σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως και στη Ροδόπη.

Αντίστοιχα καίγονται εκτάσεις και στα μέτωπα της Βοιωτίας, για τέταρτη ημέρα. Το μέτωπο που προβληματίζει περισσότερο εξελίσσεται κοντά στη λίμνη Υλίκη, στην βορειότερη από τις δύο πυρκαγιές. Σε αυτή που καίει στις ακτές του Κορινθιακού, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες στο Στείρι.

Σημειώνεται ότι ομάδα που αποτελείται από 31 άτομα αποστέλλει η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου να συμβάλει στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών, έπειτα από σχετικό αίτημα. Στην αποστολή συμμετέχουν μέλη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής ‘Αμυνας και της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

Η μείωση της έντασης των ανέμων ειδικά στις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας συνέβαλε ώστε να σταματήσει η επέλαση των πύρινων μετώπων.

Ωστόσο, οι κλιματολογικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών δεν επιτρέπουν εφησυχασμό, όπως δείχνει και ο χάρτης της Πολιτικής Προστασίας για τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο από πυρκαγιά. Αττική, Βοιωτία και κεντρική και νότια Εύβοια βρίσκονται στο επίπεδο 4 με προειδοποίηση για πολύ υψηλό κίνδυνο.

 Η Πάρνηθα μετρά τις πληγές της

Τις πληγές της μετρά η Πάρνηθα μετά τις φωτιά, η οποία συνεχίζει να καίει, με την εικόνα της να είναι σαφώς καλύτερη.

Καμένες εκτάσεις, αυτοκίνητα και σπίτια. Στην ατμόσφαιρα ακόμα πλανάται η μυρωδιά του καμένου. Οι κάτοικοι των οικισμών γύρω από την Πάρνηθα είδαν τις περιουσίες τους, τους κόπους μίας ζωής, που έχτισαν με τόσο κόπο και αγωνία να γίνονται στάχτη στο πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Όπως φαίνεται και στα πλάνα του MEGA, το σπίτι έχει καεί ολοσχερώς. Μόνο το τζάκι έχει μείνει όριο στη θέση του. Ανάμεσα στα χαλάσματα διακρίνονται κάποιες συσκευές και το στρώμα ενός κρεβατιού.

Ελάχιστα ήταν τα σπίτια που σώθηκαν από τις πύρινες φλόγες. Όπως είπε ένας κάτοικος της περιοχής στο MEGA, κατάφερε να σώσει το σπίτι του από καθαρή τύχη, καθώς την ώρα που μαινόταν το μέτωπο περνούσαν δύο Erickson και την κατάλληλη στιγμή έκαναν ρίψεις νερού.

Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες αυτοψίες και τα σπίτια που έχουν κριθεί ακατάλληλα και μη κατοικήσιμα φέρουν ένα τεράστιο κόκκινο Χ. Τουλάχιστον 10 σπίτια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς στην Αγία Παρασκευή, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων στην περιοχή της Πάρνηθας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί